Bahan-bahan :
- 1 kg pisang
- 1 kg gula merah
- Tempat penyimpan : ember plastik
- Penutup : kertas mahjung (kertas sampul buku) dan karet untuk pengikat
Cara Pembuatan :
- Potong kecil-kecil pisang tadi bersama dengan kulitnya
- Masukkan gula merah ke dalam ember plastik
- Tutup dengan kertas dan perap (simpan) selama seminggu
- Selepas itu saring dan simpan cairan dalam botol yang tidak ditutup ketat
Kadar pencairan FFJ atau MOL (Mikro Organisme Lokal) pisang ini ialah 1:500. Yaitu 50ml / 25 liter air. Boleh disemprotkan pada peringkat berbunga dan berbuah, meningkatkan kualiti buah dan merangsang pengeluaran bunga. Sisa pisang tadi boleh dibuat kompos.
Nb. Jangan menambahkan air atau cairan apapun dalam larutan
- Jika kertas susah didapat boleh ditutup kain cotton atau yang jenis rapat.
- Jangan buah yang dikarbit atau masak dengan tidak alami
Bahan lain selain pisang :
- Papaya
- Labu manis (waluh)
- Mangga
- Nangka
- Timun batang
- Nanas
- dan buah dengan enzim tinggi.
Penggunaan :
- Penggunaan sebaiknya 5hari sekali atau 10hari sekali.
- Jangan campur dengan racun jenis apapun (kimia atau organik)
- Untuk buah jeruk boleh digunakan paling cepat 3hari sekali jika musim penghujan.
- Untuk rock melon dan semangka sebaiknya digunakan pada umur 10HST dan setelah pembuahan. Kurangkan pengairan 5hari sebelum panen dan semprot FFJ 2hari sekali untuk meningkatkan kemanisan.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar